Kerjaya

 

Sepanjang saya menceburi bidang pengurusan kewangan ini, bidang ini sangat luas dengan pendapatan tanpa had samada sebagai Perunding Takaful mahupun Unit Amanah. Sangat sesuai bagi mereka yang mahu berjinak secara “part time” ataupun secara penuh masa. 

Memandangkan market Takaful sangat besar  dan masih ramai yang belum ada jumlah perlindungan takaful yang cukup. Ianya merupakan satu peluang buat generasi muda dan juga kepada yang mahu menceburi bidang perniagaan. Bermodalkan RM80 untuk menduduki peperiksaan Takaful Basic Examination sebagai lesen perniagaan memasarkan produk takaful.

Mengikut statistik yang di nyatakan oleh MTA(Persatuan Takaful Malaysia) menyatakan 85 peratus penduduk masih lagi tidak mempunyai perlindungan takaful atau insurans yang secukupnya . Berdasarkan laporan Bank Negara Malaysia, (BNM) kepada kadar penembusan produk takaful dan insurans yang masih rendah iaitu di bawah 40 peratus. 

Ini merupakan satu peluang kepada yang tengah mencari peluang pekerjaan yang sangat mudah. Di tambah waktu pandermik COVID-19 ,ramai yang di buang pekerjaan.  Di waktu pandermik COVID -19 ini, perniagaan takaful juga menunjukan pertumbuhan disebabkan peningkatan kesedaran perlindungan kewangan.

Begitu juga dengan kerjaya sebagai perunding unit amanah, anda berpeluang mencipta kerjaya dengan adanya legasi sendiri.

Antara kelebihan kerjaya ini adalah:

1. Memberi peluang mencari pendapatan tanpa di dalam bidang Pengurusan Kewangan.

2. Peluang melancong ke seluruh negara secara percuma. syarikat menyediakan sebagai reward kepada perunding yang cemerlang pada tahun kewangan syarikat.

3.  2 Pendapatan dalam satu masa

 

.