MLTT ( Takaful Pinjaman Perumahan)

MLTT ataupun MRTT ni ditawarkan kepada yang nak beli rumah sebagai jaminan rumah yang di beli jika berlakunya musibah Kematian, Lumpuh mahupun diuji sakit yang berpanjangan. Loan rumah masih boleh di bayar oleh peminjam. kedua dua ini merupakan instrumen kewangan islamik.

MLTT merujuk kepada Mortgage Level Term Takaful dan MRTT merujuk kepada Mortgage Reducing Term Takaful. MLTT dan MRTT bukan sahaja untuk melindungi hartanah sahaja tetapi juga lebih kepada melindungi diri sendiri dan juga orang anda sayangi.

Apa beza antara MLTT dan MRTT?

Morgage Level Term Takaful (MLTT) ni direka untuk memberikan jaminan kepada kewangan keluarga anda , sekiranya terjadi kes kematian,hilang upaya menyeluruh dan juga sakit berpanjangan.

Seandainya berlakunya kes kematian atau hilang upaya menyeluruh, MLTT akan membayar baki pinjaman perumahan yang ada terus kepada bank.

Seandainya mempunyai lebihan jumlah dari MLTT, bakinya akan di serahkan kepada penerima manafaat. maknanya bukan sahaja dapat bantu selesaikan baki pinjaman perumahan sahaja tetapi menyediakan kewangan tambahan pada keluarga yang tersayang.

Bayaran bulanan dibuat setiap bulan dan caruman mengikut kepada jumlah perlindungan yang di ambil dan harus di bayar oleh peminjam perumahan. jumlah yang di lindungi kekal sepanjang masa.

berbeza dengan Morgage Reduce Term Takaful (MRTT) yang mana di bayar sekaligus semasa pembelian rumah, baki pinjaman perumahan tetap di bayar kepada bank tetapi tiada lebihan di bayar kepada waris memandangkan jumlah yang dilindungi berkurang sepanjang tempoh perlindungan. semakin kurang pinjaman hartanah, maka semakin kurang jumlah perlindungan perumahan.

 

Cadangan terbaik adalah memiliki pelan MLTT . Pelan perumahan untuk jangka masa panjang dan jika tiada apa apa berlaku dalam tempoh loan perumahan, MLTT tersebut boleh dijadikan sebagai Hibah Takaful.
 
 
FAEDAH ASAS PELAN MLTT AIA
 
1. Faedah Jika Meninggal Dunia
2. Faedah Jika Hilang Upaya Penuh Kekal
3. Pengecualian Sumbangan jika sakit kritikal 
4. Faedah Tempoh Matang
 
 
Pelan MLTT RM350,000 sehingga RM3,000,000 .
 
                  
Hilang upaya atau cacat kekal pampasan juga dapat 100%
 
 Faedah Pengecualian Sumbangan jika sakit kritikal.
  •  Tempoh matang adalah tempoh maksima tempoh perlindungan sijil takaful berkuatkuasa
  •  pilihan tempoh perlindungan pada umur 70 atau 80 .
  • Terdapat sejumlah nilai pulangan tunai jika tidak berlaku apa apa